© Rootsville.eu

David Ronaldo & Charly Verbinnen (B)
Akoestische avond
Stamineeke Webbekom
(27-11-2023)
report & photo credits: Freddie


info club: Stamineeke
info artist: David Ronaldo

© Rootsville 2023


Vanavond afspraak in dat kleine cafe aan...het Webbekoms broek. Ook op de afspraak daar staat de sublieme genialiteit van Charly Verbinnen op la guitarra acoustica. We mogen van geluk spreken want voor de liekes heeft Charly niemand minder dan zijn frontman van 'The Dice' David Ronaldo meegebracht. Ook al is David een rasechte Muizenaar uit de 'Dijle Delta' toch is hij nog maar net terug van het herbronnen in de 'Mississippi Delta'.

Of zijn soul nu meteen 'de blues' zal ademen valt nog af te wachten maar wij zijn alvast in blijde verwachting. Dat met zulk een affiche het 'Stamineeke' veel te klein zou zijn daarvoor hadden we zelfs geen kristallen bol voor nodig en zo was het voor 'Gevarenwinkel' en 'be-Mine Blues' na gisteren enkel wisselen van toog voor deze premium acoustic night.

De laatste keer dat dit duo hier een spraakmakende avond gaven was eerder dit jaar als trio met aan hun zijde Kathleen Vandenhoudt. Een sublieme avond waarover nu nog wordt gesproken. In een mix van covers en nummers uit het vier albums arsenaal van 'David Ronaldo & The Dice' gaan we het allemaal anders beleven hier vanavond in Webbekom. Gelukkig is onze favoriete 'K' ook weer liefdevol onze pintjes aan het tappen en zijn we omringd door talrijke fans van David Ronaldo, oude maar ook nieuwe. De avond ademt muziek uit hier in 't Stamineeke' en zo denken we plots aan 'The Hollies' en hun 'The Air That I Breath' en was het enkel nog wachten op Maaike voor de aankondiging, Ladies and Gents, without further ADO, David Ronaldo & Charly Verbinnen.

Openen doen ze met een cover van 'Deeper Well', eentje dat ook op hun recente 'Live' album 'Burning (A)Live' staat. Met het daaropvolgende 'Tunes For A Dime' komen David en Charly zo uit bij de gedachte aan hun in 2018 overleden Leivense collega P. Van Sant. Tijd dan voor andere originals zoals 'Gipsy Woman' en 'Children Of The Sun'. Tijdens het brengen van de nummers kon je zelfs de aanwezigen niet meer horen ademen en beleefden we waarom we naar hier waren gekomen, een intens en warme akoestische avond.

De ons wel bekende klankkleur van David en het magisch beroeren van Charly's gitaarneck, aan dit voel je dat beiden al jaren op elkaar zijn ingespeeld en de intensiteit hier als eclectisch wordt ervaren. Ook bij de answering song op Bob Dylan's 'The Times They Are A-Changing' uit 1964 maken dat het nummer 'The Times They Haven't Change At All' nog altijd even realistisch is als toen P. Van Sant het in 2008 schreef voor zijn album 'Escape in Style'.

Met 'Gunslinger' krijgen we een ode aan Jan Van Den Broeck aka 'de' Ronaldo die helaas ook al sinds 2020 richting eeuwige jachtvelden is verhuist. Bij het eerste rifje van het daaropvolgende 'Almost Cut My Hair' van David Crosby voel ik er ene achter me onrustig worden maar geen bang hoor we blijven van je ponytail af. De begeestering op deze avond stijgt alsmaar naar nieuwe hoogtepunten met zo ook het prachtige 'Whiskey and You' van Chris Stapleton uit 2015 en zo grijpt David Ronaldo plots naar zijn mandoline. Neeje, niet voor een interludium met Rory Gallagher maar voor de rootsrock op 'Copperhead Road' van Steave Earl, en zo gaan we al tot 1988 terug in de geschiedenis. Hier in 't Stamineeke' zijn de fans een Delirium nabij.

Helaas zijn we aan het einde gekomen van het eerste gedeelte maar ook gaan David Ronaldo & Charly Verbinnen eruit met een Big Bang. Van Duane en Gregg Almann brengen ze het toch zo mooie 'Soulshine' dat in 1994 verscheen op het album 'Where It All Begins' van 'The Allman Brothers'. Het moment ook dachten de 'Southern Soul Singers' hier in het café om het duo te bedanken met een sing-a-long. En plots mocht er zo ook terug koffie worden gedronken en konden wij ons beginnen opladen voor een evenwel nog mooier deel '2'.

Vandaag de dag 81 jaar geleden werd Johnny Allen Hendrix AKA Jimi Hendrix geboren en zo konden David & Charly ook niet voorbij de man die toch de blueswereld even in shock bracht met zijn excentriek en vooruitstrevend gitaarspel tijdens de Woodstock periode. Welk nummer past nu zo ook het best bij deze iconische bluesman dan diens 'Voodoo Chile' wat in de roaring sixties een hommage was aan Muddy Waters zijn 'Rolling Stone'. Hier hield ons duo het even korter dan de originele 15 minuten.

Hier zijn we vanavond nog maar één nummer ver in het tweede gedeelte van dit onwaarschijnlijk beklijvend concert maar 'God Doesn't Care' en na 'Shadows Walking' welk Dirk Lekenne schreef voor het album 'Tunes For A Dime' van 'David Ronaldo & The Dice' dook dit duo zo ook even terug in de geweldige legacy van Bob Dylan. Met het gekozen 'Blind Willie McTell' uit 1983 kunnen ze geen beter nummer kiezen om de Bob even in de spotlights te plaatsen en voelen we aan de beleving van deze song dat de trip naar de 'Mississippi Delta' van David en Lesley toch misschien wat sporen heeft nagelaten ;-)

Voor het daaropvolgende 'The Ghost of Tom Joad' moest ik dan even mijn hulplijn een berichtje sturen en omdat Lesley Verbeeck uiteraard samen met mama Martine aan de gastentafel zat werd het antwoord binnen de seconde aangeleverd. Yep, het betreft hier eentje van de 'Boss' uit 1995. Niet dan covers van grote namen en daar mag je gerust de eigen originals van 'David Ronaldo & The Dice' bij plaatsen.

In 2016 speelden David Ronaldo & Charly Verbinnen zo maar even als voorprogramma van 'Tony Joe White' en werd dit helaas ook de laatste passage in België van deze in de 'Cotton Fields' opgegroeide bluesman met hits als 'Polk Saled Annie', 'Rainy Nights in Georgie', 'Roosevelt and Ira Lee', 'Groupy Girl' en zo vele andere. 'TJW' eren ze hier vanavond dan met het toepasselijke 'Out Of The Rain'.

Dat er hier vanavond twee uitzonderlijk straffe muzikanten voor ons zitten kan hier niemand in dit etablissement nog ontkennen en zo laten we ze nog maar hun ding doen met eigen nummers van 'David Ronaldo & The Dice' zoals we kennen 'Refugee Blues' en het exceptioneel straffe 'Haunted Man' met een mooie uitloper in 'part 2'. Afscheid nemen ze dan van ons met 'Whipping Post van de broertjes Almann en zo werd dan ook maar meteen de weg versperd moesten David en Charly zinnens zijn het café zo maar zonder een bisser te verlaten .

Niemand de deur uit want het 'pièce de résistance' van de Charly zat er zo aan te komen. Het betreft hier de filmtrack van 'Brokeback Mountain' gecomponeerd in 2005 door Gustavo Santaollala. Hier in een intiem moment met Charly en zijn 'guitarra acoustica' is het zelfs nog mooier dan in de film. Als je dacht dat dit het was voor vanavond dan zeg ik je van 'mis poes' en viel hier iedereen zo maar in extase bij het brengen van 'Black Dog' waarmee 'Led Zeppelin' in 1973 de 'Madison Square Garden' in de 'Big Apple' mee overrompelde.

Hier kregen we zowat hetzelfde gevoel maar moeten we helaas met spijt in het hart ook afscheid nemen van David Ronaldo & Charly Verbinnen dit met in gedachte 'It Doesn't Get Any Better Than This'. Echtig waar en dus boeken toe! Spijtig voor diegene die het hebben moeten missen en hier niet bij konden zijn en zo steken we ook een warm hart onder de riem van de zieke 'M-sisters en waren we zo ook blij met het weerzien met Patrick Van Den Broeck, een van de vroegere mede oprichters van 'Bierbeek Blues d'Up'. Ook Rudi de oprichter van 'Meensel Blues' tekende present.